Ψίθυροι αγοριών

[ παρουσίαση ]

Ένα βιβλίο όπου, χωρίς σοβαροφάνεια ή σεμνοτυφία, περιγράφεται η μετάβαση ενός αγοριού στην εφηβεία.

Ο Παύλος μπαίνοντας στην εφηβεία παρακολουθεί τις αλλαγές στο κορμί του με ανησυχία, ενώ παράλληλα οι ερωτικές του επιθυμίες (και τα όποια συμπτώματα ή «κατεναύσματά» τους) τον γεμίζουν άλλοτε με ντροπή και άλλοτε με ενοχή. Με τους δυο φίλους του μοιράζεται τις ανησυχίες του και τις ξορκίζει μαζί τους με αθυρόστομη γλώσσα και καλαμπούρια, αλλά κρατάει για τον εαυτό του το ότι του αρέσει η λογοτεχνία και ότι θέλει να γίνει ποιητής, διότι εκείνοι αυτά τα θεωρούν «αδελφίστικα».

Παράλληλα, αντιμετωπίζει αρνητικά το εκπαιδευτικό σύστημα και τα σχέδια των γονιών του για τη σταδιοδρομία του, αλλά αρχίζει να βλέπει με άλλο μάτι τουλάχιστον την άλγεβρα, όταν του κάνει «ιδιαίτερα» η συμμαθήτριά του η Ματούλα.

Η συγγραφέας προσεγγίζει το θέμα με χιούμορ και ευαισθησία, αλλά πάνω απ’ όλα με τόλμη και ειλικρίνεια (το μότο της είναι «Στα παιδιά λέω πάντα την αλήθεια, γιατί την αξίζουν»), χρησιμοποιώντας τη γλώσσα των νέων χωρίς καθωσπρεπισμούς, διότι πιστεύει ότι «δεν υπάρχουν κακά λόγια αλλά κακοί άνθρωποι».

Λίγα λόγια για την συγγραφέα

Η Βούλα Μάστορη, υποψήφια για το διεθνές Βραβείο Άντερσεν 2008, υπηρετεί την παιδική λογοτεχνία από το 1974 και έχει στο ενεργητικό της περισσότερα από 45 βιβλία, αρκετά από τα οποία έχουν τιμηθεί με διάφορα βραβεία.

Ανήκει στους συγγραφείς που ανανέωσαν τη θεματολογία της παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας με τόλμη και θάρρος και κυρίως με μια αξιοθαύμαστη ικανότητα να προσεγγίζει τα ενδιαφέροντα των σημερινών εφήβων.

Αποσπάσματα των βιβλίων της διδάσκονται στα αναγνωστικά και στα ανθολόγια της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
__________________________________________________
Βούλα Μάστορη: «Ψίθυροι αγοριών»

ISBN 9789601632513 - σελ. 192 - τιμή 9,45 ευρώ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...