Παγωμένες σκιές

"Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι αξίζει μια ανθρώπινη ζωή; Εκείνο το πρωινό η ζωή του αδελφού μου άξιζε όσο ένα ρολόι τσέπης".

Λιθουανία, 1941. Η δεκαπεντάχρονη Λίνα ετοιμάζεται για τη Σχολή Καλών Τεχνών, για τα πρώτα ραντεβού και για ένα υπέροχο καλοκαίρι.

Αλλά μια νύχτα η σοβιετική μυστική αστυνομία εισβάλλει στο σπίτι της. Ο πατέρας της έχει ήδη συλληφθεί, ενώ η ίδια με τη μητέρα και τον αδελφό της οδηγούνται στη Σιβηρία.

Τα πάντα έχουν χαθεί.

Η Λίνα ορκίζεται ότι, αν επιβιώσει, θα τιμήσει την οικογένειά της και όσους υποφέρουν στα στρατόπεδα μαζί της, καταγράφοντας τις εμπειρίες της. Βάζει σε κίνδυνο τη ζωή της κάθε μέρα και κάθε στιγμή κάνοντας σκιτσάκια και ζωγραφιές, με την ελπίδα ότι θα φτάσουν με κάποιο τρόπο στα χέρια του πατέρα της για να μάθει ότι είναι ζωντανή.

Ένα μακρύ και επώδυνο ταξίδι  ξεκινά στις παγωμένες στέπες. Άραγε τα τεράστια ψυχικά αποθέματα και η ελπίδα που διαθέτει η νεαρή κοπέλα αρκούν για να τους κρατήσουν ζωντανούς;

Ένα βιβλίο για μιαν άγνωστη πτυχή του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, που αναδεικνύει το μεγαλείο του ανθρώπινου πνεύματος.

Λίγα λόγια για την συγγραφέα

Η Ρούτα Σεπέτις κατάγεται από τη Λιθουανία, αλλά γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Μίσιγκαν, σε ένα οικογενειακό περιβάλλον όπου όλοι αγαπούσαν την τέχνη, το διάβασμα και τη μουσική.

Σπούδασε στο Παρίσι, όπου έζησε για μερικά χρόνια προτού μετακομίσει στο Λος Άντζελες για να εργαστεί στη μουσική βιομηχανία.

Εξακολούθησε να μετακομίζει συχνά από πόλη σε πόλη μέχρι που παντρεύτηκε με τον άντρα της -αν και όταν ήταν μικρή ονειρευόταν να παντρευτεί τον Ρόαλντ Νταλ.

Δίδαξε στο πανεπιστήμιο, συνέχισε να δουλεύει στο χώρο της μουσικής βιομηχανίας και, τελικά, άρχισε να γράφει ιστορίες.

Το ΠΑΓΩΜΕΝΕΣ ΣΚΙΕΣ είναι το πρώτο της μυθιστόρημα και είναι βασισμένο στην αληθινή περιπέτεια που έζησε ο πατέρας της όταν ήταν παιδί.

Το 2013, απονεμήθηκε στη συγγραφέα ο «Σταυρός του Ιππότη» της Λιθουανίας για τη συνεισφορά της στην παιδεία και τον πολιτισμό.

Το βιβλίο ΠΑΓΩΜΕΝΕΣ ΣΚΙΕΣ είναι New York Times bestseller, ήταν υποψήφιο για το Carnegie Medal, και κυκλοφορεί  σε 43 χώρες και 26 γλώσσες.
_____________________
Ρούτα Σεπέτις (Ruta Sepetys): "Παγωμένες σκιές"

ISBN 978-960-496-066-8, σελ. 408, τιμή 8,30 ευρώ, έκδοση 2011

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...