Νυχτερινές κουβέντες με μια κουκουβάγια

Νοστάλγησε. Να ξαναγινόταν λέει παιδί! Να ξαναγινόμασταν όλοι λέει παιδιά. Να μη γνωρίζαμε τίποτα μα να τα ξέραμε όλα, με κείνη την αγνή, παρθένα, ανεπιτήδευτη σοφία των παιδιών. Να ξεχυνόμασταν έξω, να γεμίζαμε τον τόπο, τον κόσμο όλο, με φωνές και τραγούδια. Να σπέρναμε στο χώμα σποράκια από όνειρα, ελπίδες και πίστη για το αύριο. Να ξεχυνόμασταν που λες, με τα χέρια πλεγμένα σφιχτά αγκαλιασμένοι, να μη βρίσκουν τόπο να χωρέσουν η θλίψη και η μιζέρια.

Η λαχανιασμένη ανάσα μας, να σκόρπαγε μακριά τη βρόμικη σκόνη του κόσμου, που μας πουλάει και μας αγοράζει σαν πραμάτεια στα ανήθικα παζάρια του. Να πιανόμασταν από τα ανθισμένα ρείκια, τα σκίνα, τις σταγόνες του θαλασσινού νερού, από όλα τα καθαρά, τα όμορφα και τα πραγματικά πολύτιμα. 

Κόντρα σε ό,τι θέλει να μας τσακίσει, να κρατηθούμε όρθιοι, με πείσμα, ως να έρθει το καλοκαίρι. Να μοιραζόμασταν μπουκιές ζεστό ζυμωτό ψωμί με λάδι και ζάχαρη και γουλιές νερό από αμόλυντο πηγάδι και να σταυρώναμε τα δάχτυλα, δίνοντας υπόσχεση και όρκο ιερό να μην ξεπουλήσουμε ποτέ όσα ακριβά τής πρέπουν της ζωής.

Λίγα λόγια για την συγγραφέα


Η Τζίνα Μιτάκη γεννήθηκε και μεγάλωσε σε μια γειτονιά του Περιστερίου Αττικής. Στην άγουρη νιότη της άνοιξε φτερά για τη δική της ζωή και έζησε στα Χανιά επτά ολόκληρα χρόνια. Κέρδος στις αποσκευές της ζωής από αυτό το ταξίδι οι δυο υπέροχοι γιοι της.
Επέστρεψε στην Αθήνα, σπούδασε λογιστικά και εργάστηκε επί σειρά ετών στον ιδιωτικό τομέα.

Τα πρώτα της γραπτά, με μολύβι Faber Castell σε μικροσκοπικά κομματάκια σχολικού τετραδίου, κρυμμένα στα κενά ανάμεσα στους ασβεστωμένους τσιμεντόλιθους του κοτετσιού της αυλής, ταξίδεψαν στη λήθη φορτωμένα σε ένα φορτηγό με μπάζα όταν γκρεμίστηκε το κοτέτσι.

Από το καλοκαίρι του 2010 ζει στη Ζάκυνθο σε ένα παλιό, μικρό, μποέμ, πέτρινο σπίτι στο βουνό. Μαθητευόμενη αγρότισσα και επίμονη ερασιτέχνης της γραφής, «λερώνει» τα χέρια της με χώμα, με μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού, σάλτσες σπιτικές και... λέξεις, αναζητώντας και ανακαλύπτοντας τις πραγματικά ακριβές αξίες και ομορφιές της ζωής.
__________________
Τζίνα Μιτάκη: "Νυχτερινές κουβέντες με μια κουκουβάγια"

ISBN 9789609585217, σελ. 204

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...